Padobranski Klub Fenix

Sunday, July 4, 2010 14:26
Kategorija: Uncategorized

Padobranski Klub Fenix

Lokacija: Beograd, Borivoja Stevanovića 17

Websajt: www.pkfenix.com

Info: 011 /39-77- 699

PK “Feniks” osnovan je u Beogradu, 12.oktobra 2000.godine, od strane mladih i ambicioznih ljudi, sa ciljem da se unapredi i afirmiše padobranstvo u Beogradu. Klub je dugogodišnji član Saveza Vazduhoplovnih sportova Beograda i Vazduhoplovnog saveza SCG.Padobranski klub “Feniks” je uglavnom orijentisan na rad sa sportskim padobrancima, njihovom usavršavanju u takmičarskim disciplinama i izvodjenju DEMO skokova. Nakon tri sezone rada, klub ima više od pedeset aktivnih članova, od čega njih 20 poseduje dozvolu sportskog padobranca, što im daje mogućnost da aktivno učestvuju na domaćim i medjunarodnim takmičenjima. Svi članovi PK “Feniks” su amateri ali ih način i kvalitet rada svrstava u redove vrhunskih profesionalaca. Od aviona uglavnom koristimo Cessnu 182 ali za potrebe većeg broja ljudi angažujemo An-2, Mi-8… Visine sa kojih se skače kreću se u rasponu od 1000m do 3000m a ove godine se skakalo i sa 3500 – 4000 m.

U saradnji sa aero-klubom “Kikinda” i aero-klubom”Zrenjanin” izvodi se i obuka za prve skokove i školovanje do dozvole sportskog padobranca. Za razliku od ostalih klubova u Srbiji, padobranski klub “Feniks” se ne bazira na jednom aerodromu već je svoje delovanje proširio na skoro sve sportske aerodrome u Srbiji. Podatak koji govori o uspešnosti ovakve koncepcije rada je i to da se u redovima članova, osim padobranaca iz Beograda, nalaze i padobranci iz Smedereva, Užica, Valjeva, Kikinde, Leskovca, Vršca… Novi koncept obuke i novi marketinški pristup u oblasti padobranstva svrstava padobranski klub “Feniks” u sam vrh vazduhoplovstva Srbije.

Tandem skokovi

Sa tandem skokovima padobranski klub “Fenix” je počeo da se bavi ove godine, iz želje da se svim ljudima podjednako, a ne samo padobrancima pruži mogućnost da osete sve čari neba. Tandem skokovi su počeli da se odvijaju u režiji kluba u maju ove (2006) godine. S obzirom da je klub želeo samo ono najbolje za sve svoje potencijalne putnike, na obuku u Rusiju, u legendarni grad Kolomna, poslata su dva najiskusnija padobranca – Darko Mihajlović i Pavle Milenović, koji će činiti okosnicu tandem skokova. Nakon završene obuke, ova dva instruktora dolaze nazad u Srbiju i počinju pripreme za izvođenje prvog tandem skoka u Srbiji u režiji domaćih padobranaca. Prvi skok izveden je na aerodromu “Kikinda” u maju 2006.godine. Tandem skok sa 3.000m izveli su Tandem Master (TM) Pavle Milenović, koji je kao putnika imao sekretara padobranskog kluba “Fenix” i aktivnog padobranca Mirka Manojlovića. Nakon uspešno izvršenog skoka, usledilo je još par priprema, da bi danas tandem skokovi postali potpuno komercijalizovani i dostupni svima onima koji to požele. U dosadašnjem periodu tandemom je skočilo 85 putnika. Najveći deo tih skokova je bio promotivnog tipa kojim je izražena zahvalanost na podršci dugogodišnjim prijateljima kluba i raznim TV ekipama.

[googleMap name="Padobranski Klub Fenix" width="450" height="400" typecontrol="false" directions_to="false"]Beograd Borivoja Stevanovića 17[/googleMap]